نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکترای گروه علوم سیاسی واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی ، قم، ایران
2 استادیار گروه علوم سیاسی واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی ،قم، ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
نسبت سنجی و تبیین رابطه جمهوریت و اسلامیت در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران همیشه مورد مداقّه وبحث وجدل در میان نخبگان فکری وسیاسی بوده است.لذا هدف اصلی این مقاله تبیین وجوه رابطه بین جمهوریت و اسلامیت در بین نخبگان فکری وسیاسی در جمهوری اسلامی ایران است،که بر اساس چارچوب نظریه گفتمان و روش آن توصیفی- تحلیلی بوده و داده های پژوهش با روش مطالعه کتابخانه ای ، اسنادی و فیش برداری گردآوری شده اند.
یافته ها: بر اساس یافته های تحقیق، دیدگاههای مختلفی در گفتمان نخبگان در خصوص رابطه جمهوریت و اسلامیت وجود دارد، گفتمان اول قایل به تضاد، تعارض و ناسازگاری بین این دو مفهوم می باشند وگفتمان دیگر قایل به سازگاری، وفاق ودر هم تنیدگی می باشد. نگـاه نخسـت، بیشتر در بین اپوزیسیون و جداشدگان از نظام سیاسی و گفنتمان دوم بیشتر در میان نخبگان فکری داخلی و نیروهای معتقد به نظام سیاسی دیده می شود که در این گفتمان سه خرده گفتمان، تقدم جمهوریت بر اسلامیت، تقدم اسلامیت بر جمهوریت وتعادل بین جمهوریت و اسلامیت دیده می شود.
نتیجه گیری: علی رغم وجود گفتمان های مختلف در خصوص رابطه حمهوریت و اسلامیت در ج.ا.ا روح گفتمانی که حاکم برقانون اساسی و امامین انقلاب اسلامی می باشد گفتمانی است تعادلی، که در دل اسلامیت، جمهوریت هست. در دل اتکاء به حکم الهی، تکیهی به مردم و احترام به خواست و رأی مردم هست. لذا جمهوری اسلامی یک حقیقت واحد با ساختاری همگون می باشد
کلیدواژهها [English]